Rólunk

Kedves Látogató!

Isten hozott a Magyar Ház (Hongaars Huis vzw), közismertebb nevén  a Collegium Hungaricum weboldalán!

Az intézmény szerves része a Magyar Jezsuita Rendtartomány szakkollégiumi hálózatának és szorosan kapcsolódik a budapesti Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumhoz. A ház P. Muzslay István SJ (1923-2007) atyának és belga segítőinek köszönheti létét és immáron fél évszázada biztosít otthont magyar fiataloknak. Jelenleg tizenhat helyet kínál olyan magyar és nem magyar diákoknak és kutatóknak, akik Nyugat-Európa egyik leghíresebb és legrégebbi egyetemén, a Leuveni Katolikus Egyetemen szeretnék ismereteiket bővíteni, mindezt a kollégium kínálta keresztény közösségi élet keretei között.

Friday Evening Discussion

A Kollégium célja, hogy különböző szakterületeken tanuló-kutató fiatalokat összehozza, ahol lehetőségük van megosztani egymással kutatási eredményeiket. Ezért havonta két alkalommal, péntek este 8-tól előadásokat szervezünk, ahol vagy a kollégisták vagy meghívott előadók tartanak előadásokat.

 

Szentmisék

Minden hónapban két alkalommal van szentmise a kollégium kápolnájában, adventi és nagyböjti időben ennél gyakrabban. Ezekre minden belgiumi magyar és nem magyar barátunkat szeretettel várjuk. A következő szentmise 2018. december 16-án este 8. órától lesz.

 

 

 

AKTUÁLIS

 

Öregdiák találkozó

Minden évben két találkozót szervezünk a Kollégium egykori lakóinak: egyet a pünkösd előtti vasárnap Leuven-ben, egyet pedig az aktuális év őszén (október vagy november első felében) Budapesten. A 2018-as tavaszi, leuveni találkozót május 27-én tartjuk, melyre a Collegium Hungaricum, az egykori Mindszenty Kollégium minden kedves egykori lakóját szeretettel várjuk. Az eseményt Muzslay atya halálának tízedik évfordulójára szerkesztett tanulmánykötet leuveni bemutatásával kapcsoljuk össze.